Danskerne bruger for mange forlængerledninger

Danskerne bruger i høj grad forlængerledninger, når der skal strøm til nye apparater, i stedet for at udvide de eksisterende el-installationer med flere stikkontakter. Overdreven brug af forlængerledninger og stikdåser kan betyde stød, overbelastning og brand i hjemmet.

En undersøgelse fra Sikkerhedsstyrelsen viser, at mere end halvdelen af danskerne, helt præcis 58 procent, har forlængerledninger liggende og 53 procent har op til flere elektriske apparater tilsluttet til forlængerledningerne.

I takt med at vi putter flere og flere apparater ind i hjemmet, rækker antallet af stikkontakter i de traditionelle installationer sjældent. Eksempelvis er der i mange køkkener ofte kun 2-3 stikkontakter til at forsyne et hav af stationære elektriske apparater. Det er ikke unormalt, at en almindelig husstand i dag har komfur, ovn, elkedel, kaffemaskine, mikrobølgeovn, foodprocessor og flere andre apparater til madlavningen. Som udgangspunkt bør man altid have en stikkontakt til hvert af de stationære apparater som ofte benyttes. Derudover bør der være et par stikkontakter til støvsuger, håndpisker og lignende som benyttes i kortere perioder.

For eksempel kan belastningen i en stikdåse med tre stik være meget stor, da den forsyner alle tilsluttede apparater. En stor belastning kan i værste fald betyde at stikdåsen bliver så varm, at den smelter eller antænder og man risikerer af få stød ved berøring af dåsen.

Dine el-installationer skal vedligeholdes og udbygges i takt med det øgede behov i hjemmet. Netop den øvelse er der mange danskere som glemmer. Det kan få den betydning, at overbelastning, blottede ledninger, defekte stikdåser og stikkontakter ikke opdages eller først opdages når der er sket skade.

Derfor er det altid en god idé at få efterset dine el-installationer med jævne mellemrum af en autoriseret el-installatør. El er ikke til at spøge med og det er vigtigt at elsikkerheden er i orden, så du undgår ulykker. Du bør som minimum få efterset dine el-installationer hvert 6. år af en el-installatør. Derudover er det  ved ejerskifte altid en god idé at få foretaget et tjek af el-installationerne.

Dette indlæg blev udgivet i El-Installation og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *