Danske designer lamper er populære hos danskerne

ph-snowballHvad er det egentligt der gør, at designer lamper, specielt danske designer lamper, er rigtig populære hos danskerne, ung som gammel. Det er der faktisk flere årsager til. Én af dem er i hvert fald, at vi i Danmark har en lang tradition omkring design og arkitektur og har fostret nogle af verdens største designere og arkitekter.

Designer lamper fra de store danske mestre

At vi har fostret store mestre inden for belysning, kan der vist ikke herske tvivl om. Poul Henningsen er en af de danskere som i den grad har sat sit præg på dansk lampedesign. Det samme har Piet Hein og Verner Panton, der med deres unikke formsprog, har skabt en perlerække af flotte designer lamper. Fælles for disse store danskere er, at de hver især har arbejdet ud fra helt unikke teorier omkring lys, farver og former og ikke mindst ført deres teorier ud i livet, til glæde og gavn for de mange lampeelskere. I vores webshop mærker vi helt klart, at de danske lamper topper hitlisten og lamperne fra de store mestre udgør da også hovedparten af vores salg af designer lamper.

Vi er vokset op med design

ra-pendel

RA pendlen som Piet Hein tegnede helt tilbage i 1931 var en af hans første opfindelser

Netop det, at mange designer lamper er danske og designet ud fra de normer som danskerne værdsætter, giver i sig selv en stor interesse. Samtidig er vi danskere opvokset i en kultur hvor design og formgivning fylder rigtigt meget, ikke bare i form af lamper, men også inden for møbeldesign, arkitektur og brugskunst. Vi går generelt meget op i indretningen af vores boliger og sætter stor pris på god kvalitet, når vi vælger produkter til hjemmet. Og så gør det ikke noget, hvis vores indretning udstråler prestige og god smag.

Flere designere er kendt for andet end lamper

Populariteten hænger selvfølgelig også sammen med stoltheden over, at vi i den grad, er med på verdenskortet omkring design og formgivning. Hertil kommer, at flere designere, har gjort sig berømte for andet end lamper. Poul Henningsen var for eksempel revyforfatter og samfundsdebattør, mens Piet Hein var forfatter og digter ved siden af sit virke som formgiver.

Interessen for design går i arv

vp1-flowerpot

Verner Pantons FlowerPot design fra 60’erne

Mange af de lampedesigns vi støder på, er rent faktisk rigtig gamle og betragtes i dag som design ikoner for en traditionsrig historie i dansk lampe design. Fælles for mange af lamperne er, at de stadig produceres, stort set som dengang, blot med små justeringer, så de for eksempel passer til moderne pærer. Yngre generationer vil helt sikkert huske en lampe fra barndomshjemmet eller sågar fra bedsteforældrenes hjem, som de selv anskaffer sig, når hjemmet skal indrettes. På den måde går vores interesse for design i arv fra generation til generation og holder vores traditioner i hævd.

Passion for danske designer lamper

ph-bordlampe

PH lampe med 3-skærmssystemet fra 1920’erne

Blandt danskerne findes en del mennesker der samler på danske lamper og har det som deres store passion at indrette hjemmet med nye og brugte designer lamper. Danske designer lamper er nemlig også populære som brugte og er en hyppig effekt hos antikvitetshandlere og på auktioner. En gammel dansk designer lampe kan snildt vise sig at blive en god investering over tid, da prisen kan stige væsentligt, hvis efterspørgslen stiger. Det samme gør sig faktisk gældende for en ny lampe som sagtens stige i værdi over tid.

Dette indlæg blev udgivet i Lamper og belysning. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *